Kerstklokkenzondag Lichtenvoorde

Lichtenvoorde – ‘Een heeeel gelukkig kerstfeest…’. De Aladna’s uit Aalten hoeven geen kerstkaarten meer te sturen. Ze zingen hun boodschap vanaf de open vrachtwagen uit over het massale publiek dat op Kerstklokkenzondag is afgekomen. Enkele tientallen mensen staan te kijken en mee te ‘schunkelen’ of te neuriën, net als de mensen die voorbij komen lopen.

Het is overal druk op de vele honderden meters tellende ‘kraampjesroute’. En gezellig. De switch is razendsnel gemaakt. Sinterklaas is nog niet vertrokken naar Spanje of het is volop kerst dat de klok slaat. Alsof het nooit anders is geweest en er nooit ene sinterklaasfeest was. De behoefte aan de knusse warme Kerstdagen ‘met elkaar’ lijkt duidelijk groot. Op de route langs de kraampjes is van alles verkrijgbaar, te zien, te horen en te ruiken. Van warme truien tot warme happen, van braadworsten en hamburgers tot oliebollen. “Wo’j lekker warm van,” vertelt een in een hete braadworst bijtende vrouw tegen een andere vrouw die ze tegenkomt en een praatje mee maakt. De man heeft andere ideeën om warm te worden. “Van een lekker kold biertjen krieg ik ’t lekker warm,” vertelt hij met een gezicht dat menens is, vanonder een Grolse muts kijkend. Ach ja, zo heeft een ieder zijn eigen ideeën om warm te worden.

De leden van Rotaryclub Winterswijk-Groenlo-Lichtenvoorde doen hun uiterste best kerststukken aan de man/vrouw te brengen. “Dat doen we voor het goede doel, de vakantiebank. Voor mensen die geen geld hebben om op vakantie te gaan,” vertelt Nicole Haarman van de Rotaryclub. “De kerststukken en –kransen hebben we zelf gemaakt afgelopen week. Zaterdag stonden we op de kerstmarkt in Groenlo en vandaag Lichtenvoorde, en de verkoop verloopt uitstekend.“

Kerstmannen
De gezelligheid op Kerstklokkenzondag zorgt ook voor een stukje warmte voor iedereen. Is er maar uiteraard maar één Sinterklaas, Kerstmannen zijn er in overvloed, althans in Lichtenvoorde. De een rijdt met een verlichte kerstboom achter op zijn fiets door het centrum, enkel met zijn bel rammelend en ‘HoHoHo’ roepend. Weer een ander staat bij het Rad van Fortuin. Midden op de markt staat een kerstman die goochelt en met name kinderen van de ene in de andere verbazing laat vallen met zijn trucjes. Achter hem een grote opblaasbare kerk die goed gevuld is. Niet met kerkgangers maar met kinderen op een springkussen.

Ganzentrek
Bij de Bonifatiuskerk een levende kerststal die bij kinderen zeer in trek is. Niet alle ouders zijn echter even enthousiast als hun kind over de reling hangt om de dieren aan te raken. “Kijk uit voor die gans. Die kan gevaarlijk zijn,” roept een moeder haar zoontje toe, terwijl ze hem aan de capuchon iets naar achter trekt. Vader staat naar boven te wijzen waar de ganzentrek zichtbaar is, met enkele tientallen ganzen in formatie. Een mooi plaatje. Onder de toren van de Bonifatiuskerk, waar zojuist een spetterend optreden van de Rainbowband heeft plaatsgevonden, staan mensen al weer te genieten van kerstliederen van de Grolse Hofzangers. ‘Dee bunt ‘d’r ok al lange,’zegt een man tegen een andere man. ‘Joa klopt,’antwoordt deze, ’moar ’t is ok altied wal mooi wat ze zingt.’ Een jongetje in een buggy is een andere mening toegedaan als zijn vader even stopt om te luisteren. ‘Is nie mooi pap. Ik wil naar de koe toe,’ wijst hij ‘jengelend’ naar de levende kerststal. Als vader dan gehoor geeft lacht het mannetje weer.

Geplaatst in Nieuws.